Академија техничко-васпитачких струковних студија (АТВСС) била је, и ове године, део најмасовније климатске акције у свету, хакатона „Climathon“. Овогодишња тема „Climathon Belgrade 2022“ изазова „Осмисли еко-климатску игру и едукуј!“, привукла је велику пажњу младих људи. На климатској олимпијади, одржаној 26. и 27. новембра 2022. године, тимови студената и наставника АТВСС остварили су одличан резултат освојивши друго и треће место у конкуренцији коју је чинило још осам тимова из целе Србије.

Представници Одсека Врање АТВСС „Climathon Belgrade – Remaking Tesla 2022“ уезели су учешће у хакатону и прошле године, док су ове године дебитовала два тима из Одсека Ниш Академије са својим менторима.

Тим Одсека Врање АТВСС „Divergent“, који чине Емилија Ђорђевић, Милица Николић и Александра Стојковић заједно са својом менторком СЦи Тијаном Милановић, освојио је друго место.

Тим АТВСС-Одсек Ниш „Eco-footprint“, у саставу Ксенија Марковић, Емилија Трајковски, Катарина Величковић, Јован Гроздановић и Миланче Живковић, освојио је треће место. Такође, запажено је било и учешће тима АТВСС-Одсек Ниш „Naissa“, који чине студенткиње Милица Васић,  Мима Ђорђевић и Кристина Павловић, те и даље даље имају шансу да реализују своје идејно решење изазова. Наше студенте Одсека Ниш Академије током трајања хакатона бодрили су ментори маст. Сандра Станковић, маст. Наталија Петровић и Матија Милошевић, дипл. анал. зашт. жив.сред.

Изузетно смо поносни на тимове који су представљали Академију, јер су својим трудом, радом и маштовитошћу осмислили иновативне еко-климатске игре које на иновативан и интересантан начин представљају овако важну тему. Поред новчане награде за освојено друго и треће  место, наши награђени студенти  добили су могућност за реализацију и даље усавршавање своје идеје кроз различите акцелераторе, менторски рад, гостовање у телевизијским емисијама и сл. Поред незаборавног дружења, савршеног тимског рада, такмичарског духа, стекли су и ново искуство и значајну референцу за даљу каријеру.