ЗАЈЕДНИЧКИ КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ У ДРУГОМ ПРОДУЖЕНОМ УПИСНОМ РОКУ НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА У ШКОЛСКОЈ 2023/2024. ГОД.

Конкурс за упис студената у прву годину основних струковних студија у другом продуженом уписном року за школску 2023/2024. годину.

УПУТСТВО ЗА ОНЛАЈН ПРИЈАВУ

Стручна пракса у компанији British American Tobacco (BAT)

Наши драги студенти су имали сјајну прилику да обаве студентску праксу у компанији British American Tobacco (БАТ)!
Студенти су кроз стручну праксу стекли нова знања и практичне вештине које ће им пуно значити у будућој каријери!

ФЕСТИВАЛ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ

Два тима са Академије техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Ниш, присуствовала су Фестивалу циркуларне економије Западног Балкана, организованим од стране Привредне коморе Србије у Београду у суботу, 24. 06. 2023. год..

Први тим, под називом „Naissa“, био је у саставу студенткиња мастер струковних студија смера Управљање отпадом – Милице Васић и Јелисавете Милутиновић и наше, недавно дипломиране, студенткиње основних струковних студија смера Заштите животне средине Миме Ђорђевић. Други тим, који је на прошлогодишњем такмичењу освојио награду за 3. место, под називом „Eco-footprints“ био је у саставу студенткиња основних струковних студија смера Инжењерство заштите животне средине Емилије Трајковски и Ксеније Марковић. Представнице су се налазиле за штандом организације Climathon Belgrade и промовисале су своје еко-климатске игрице. Ове игрице развијају од новембра 2022. године са својим менторима, асистентима Сандром Станковић и Матијом Милошевићем.

Заинтересовани посетиоци штанда били су детаљно упознати са игрицама, које ови тимови креирају. Игрица, коју је осмислио тим „Naissa“, под називом ,,Баци ме ако знаш!” била је одиграна два пута у току дана, као што је наведено у агенди фестивала. Осмишљено је да ову игру играју деца узраста од шест до осам година. Сва деца су играла игру са задовољством и показала врло добро знање у погледу одлагања отпада, а посебно су се истакли такмичарски дух и жеља за доказивањем знања у овој области. Поред ове, за штанодом је била представљена и игра „Greenopoly“ осмишљена од стране „Eco-footprints“ тима.

Презентација осмишљених игара прихваћена је од стране свих посетилаца. Циљ тимова да најмлађима развију свест о очувању животне средине је успешно постигнут. Уз ове игре деца су се упознала са правилним одлагањем отпада и ово искуство ће им надаље корисно служити, као и сама стечена свест о томе да је правилно одлагање отпада веома битно за бољи, здравији и квалитетнији живот. За наше студенткиње можемо рећи да су, поред успешне промоције својих еко-игара, као и наше установе и студијских програма, овом приликом стекле нова знања и вештине, као и да су прошириле мрежу познанстава из ових области, што ће им пуно значити у даљем развоју каријера.

ИНЖЕЊЕРСКА АКАДЕМИЈЕ СРБИЈЕ (ИАС)

Дана 23.06.2023. год. у Београду, у просторијама ИНЖЕЊЕРСКЕ АКАДЕМИЈЕ СРБИЈЕ (ИАС), проф. Зоран Величковић са катедре за Информационо-комуникационе технологије,  изабран је за редовног члана ИАС-a. Ово је још једно велико признање резултатима рада наших наставника.

ДОНАЦИЈА СТРУЧНЕ ЛИТЕРАТУРЕ

Саобраћајни институт ЦИП д.о.о. Београд донирао је Академији техничко-васпитачких струковних студија стручну литературу у области архитектуре и геодезије неопходну за имплементацију нових студијских програма, као и литературу за друге студијске програме, из других области, који се изводе на Академији. Донирано је преко 100 стручних књига и часопиоса.

Уговор о донацији стручне литераруре потписали су председник Академије др Срђан Јовковић и генерални директор Института Славен Тица.

Примопредаја литературе извршена је 21. јуна 2023. године у просторијама Саобраћајног института где је професоре др Душана Радосављевића и др Дејана Богићевића, овлашћене од стране председника Академије за преузимање донације, примио генерални директор Саобраћајног института.

Значај ове донације огледа се у значајном богаћењу библиотечког фонда, посебно у области архитектуре и геодезије.

ГОСТОВАЊЕ НА РТВ ВРАЊЕ

22. маја 2023. године др Милица Станковић и Тијана Милановић, маст.биол. са Одсека Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија гостовале су на РТВ Врање и том приликом представиле Одсек Врање. Било је речи о студијским програмима који се изводе на основним, специјалистички и мастер струковним студијама, условима за упис на Академију, припремној настави, као и међународној сарадњи на Академији и другим наставним и ваннаставним активностима студената.

ПРОМОЦИЈА АКАДЕМИЈЕ

У оквиру промотивних активности пред предстојећи упис нове генерације студената, представници сва три одсека Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсека Ниш, Одсека Врање и Одсека Пирот, посетили су гимназију “Бора Станковић”, гимназију “9. мај” и Прехрамбено-хемијску школу у Нишу, док су наставници и сарадници са Одсека Врање посетили Техничку школу и гимназију “Јован Скерлић” у Владичином Хану, Техничку школу “Раде Металац” и Хемијско-технолошку школу “Божидар Ђорђевић Кукар” у Лесковац, као и Техничку школу у Власотинцу.

САЈАМ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ

11. маја у Официрском дому у Нишу одржан је Сајам профрсионалне оријентације у оквиру ког је Привредна комора Ниш организовала догађај под називом „Дан отворених врата дуалног образовања – корак до практичног знања“.

Представници сва три одсека, Одсека Ниш, Одсека Врање и Одсека Пирот, Академије техничко-васпитачких струковних студија узели су учешће у овом важном догађају на којем су имали прилику да будућим студентима представе студијске програме који се изводе на сва три одсека Академије и да их ближе информишу о начину студирања на Академији, као и могућностима и предностима студирања по дуалном моделу студија.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ГРАНТОВА РЕГИОНАЛНОГ ЧЕЛЕНЏ ФОНДА

На свечаној церемонији проглашења победника на Другом јавном позиву Регионалног челенџ фонда која је одржана 8. маја 2023. године у Београду, представници регионалног челенџ фонда су председнику Академије техничко-васпитачких струковних студија, др Срђану Јовковићу, уручили Писмо финансијске подршке за реализацију пројекта под називом “Laboratory Capacity Building for Industry 4.0”. Пројекат траје три године, а вредност гранта у оквиру писма финансијске подршке је 441.000 евра намењених за набавку опреме, изградњу инфраструктуре и консултантске услуге.

НА АКАДЕМИЈИ ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ОДРЖАНА 58. РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА МЛАДИХ

7. маја 2023. године, у периоду од 9 до 18 часова, у Одсеку Ниш Академије техничко-васпитачких струковних студија, одржана је Генерална скупштина Европског парламента младих. То је био завршни догађај 58. регионалне конференције која је окупила око 80 младих људи из Републике Србије, али и из различитих делова Европе у периоду од 4-7 маја 2023. године.

Генералној скупштини лично је присуствовало тридесетак чланова Парламента, док су остали делегати сесију пратили онлајн.

У име Академије Техничко-васпитачких струковних студија, а испред Тима за међународну сарадњу, учесницима конференције обратила се др Марија Боранијашевић која им је пожелела пријатну радну атмосферу и прегршт креативних идеја које негују позитивне вредности као што су разноликост и толеранција, уз прилику за мултикултурну размену, будући да млади прдстављају будућност Европе.

ПРАКТИЧНИ ПРИМЕРИ ПРЕЗЕНТОВАНИ НА ДАНУ ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Током Дана отворених врата, одржаног 25. априла 2023. године, средњошколци су поред практичних информаицја које су добили у вези са могућностима студирања на Академији техничко-васпитачких струковних студија и услова за упис на Академију, имали прилику да виде и практичне примере употребе знања која се могу стећи на Академији као што су: метео станица, студентски дрон, паметна утичница, симулатор дигиталног тахографа, ручни радар, акцелерометар, алкометар, уређаји за мерење параметара радне и животне средине, 3Д штампана роботска рука, машина за савијање жице, 3Д штампач, 3Д скенер, електрични бицикл, као и макета енергетски ефикасног стана.

ПРОМОЦИЈА ОДСЕКА НИШ

Група наставника и сарадника са Одсека Ниш је у циљу промоције Академије, у сусрет новој генерацији студената, посетила средње школе у Алескцинцу, Сокобањи, Сврљигу, Књажевцу, Зајечару, Лесковцу и Лебану, као и Гимназију, Техничку и Машинско-електротехничку школу у Бору, Гимназију, Техничку и Пољопривредну школу у Неготину, Техничку школу у Варварину и Гимназију и Машинску школу у Крушевцу.

ПРОМОЦИЈА ОДСЕКА ПИРОТ

Тим наставника и сарадника са Одсека Пирот, у циљу промоције Академије и предстојећег уписа нове генерације студената, посетио је Гимназију у Књажевцу, Техничку школу у Књажевцу, Гимназију у Зајечару, Техничку школу у Зајечару, Медицинску школу у Зајечару, Економску школу у Зајечару, Средњу школу у Сврљигу, Пољопривредну, Хемијско-технолошку школу и Школу за текстил и дизајн у Лесковцу, Гимназију и Техничку школу у Лебану, Гимназију, Техничку школу и Трговинско-угоститељску школу у Власотинцу.

.

Сајам образовања у Врању

26. априла, у периоду од 11 до 15 часова, у Спортској хали, одржан је први Сајам образовања у Врању. На сајму су присуствовали градоначелник града Врања, др Слободан Миленковић, који је званично отворио Сајам, представници Привредне коморе Републике Србије, као и Регионалне коморе јабланичког и пчињског управног округа. Присутнима су се такође обратили председник Регионалне коморе Горан Јовић и заменица градоначелника Зорица Јовић, а учешће на Сајму образовања осим основних, средњих и високошколских институција које су овом приликом представиле могућности образовања на више нивоа, узели су и представници школске управе Лесковац и представници привреде. На Сајму је штанд Академије техничко-васпитачких студија окупио велики број посетилаца, а матуранти су имали прилику да из прве руке добију све потребне информације у вези са студирањем на нашој Академији, студијским програмима који се изводе на сва три Одсека и условима за упис на Академију.

Комплетан видео материјал можете погледати на следећем линку

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА АТВСС

25. априла 2023. на Академији техничко-васпитачких струковних студија одржан је Дан отворених врата где су матуранти, и будући студенти, имали прилику да се упознају са начином студирања на Академији, условима за упис, као и студијским програмима који се изводе на Академији. Поред тога средњошколци су могли да виде и практичне примере резултата рада наших студената и наставног особља и да сами учествују у симулацијама као што је симулација ефеката наглог кочења или употреба такозваних “пијаних наочара” које симулирају дејство алкохола у крви на способности управљања моторним возилима. Осим тога, матуранти су посетили Лабораторију напредних техногија, Лабораторију за машине и материјале, Лабораторију за заштиту животне средине. На Дан отворених врата нашу Академију посетили су средњошколци из Електротехничке школе “Никола Тесла”, Гимназије “9. мај”, Машинске школе Ниш, Електротехничке школе “Мија Станимировић”, Грађевинске школе и Саобраћајно-техничке школе “12. фебруар”.

ГОСТОВАЊЕ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ БЕЛАМИ – ПРОМОЦИЈА АКАДЕМИЈЕ

Др Мирјана Марковић и др Марија Боранијашевић гостовале су на телевизији Белами у циљу промоције Академије техничко-васпитачких струковних студија. У сусрет новој генерацији и предстојећем упису, представљене су могућности студирања на Академији и најављен је Дан отворених врата, 25. априла 2023. године.

Комплетан видео материјал са гостовања можете погледати на следећем линку

Посета гимназији и школама у Сурдулици, Врању и Трговишту

Наставници и сарадници Одсека Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија у циљу промоције Академије посетили су гимназију “Светозар Марковић” у Сурдулици, Пољопривредно-шумарску школу “Јосиф Панчић” у Сурдулици, Техничку школу у Сурдулици, Економско-трговинску школу у Врању и Средњу стручну школу “Милутин Бојић” у Трговишту.

Дан отворених врата

Академија техничко-васпитачких струковних студија у уторак 25.04.2023. године од 11 часова организоваће Дан отворених врата за све заинтересоване матуранте, будуће студенте и њихове родитеље да се упознају са начином студирања и условима уписа студената на Академији.

МЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА У НЕМАЧКОЈ

Отворена је пријава за Међународну летњу школу о одрживости која ће бити организована у периоду од 26. јуна до 1. јула 2023. године у Weiden in der Oberpfalz – u у Немачкој која ће окупити 30 студената и неколико професора и експерата у области одрживости.

Да бисте учествовали у летњој школи, потребно је познавање енгеског језика на нивоу Б2, и положен приступни тест.

Организатор покрива трошкове смештаја, доручак и ручак током целе посете и једну вечеру током боравка.

Рок за пријаву је 15. мај 2023. године на следећем линку:

www.oth-aw.de/summerschool

ПРОМОЦИЈА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА МАШИНСКО ИНЖЕЊЕРСТВО ОДСЕКА ВРАЊЕ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ ВРАЊСКА ПЛУС

На телевизији Врањска плус у циљу промоције студијског програма Машинско инжењерство на Одсеку Врање Академије техничко-васпитачких среуковних студија гостовали су Бранислав Димитријевић, мастер инжењер машинства, асистент на Академији, и Предраг Станковић, студент прве године Одсека Врање и сарадник Студентског парламента. Они су гледаоцима из наставничке и студентске перспективе приближили студирање на Академији, услове за упис и начин рада на самој институцији.

Комплетан видео материјал са гостовања можете погледати на следећем линку

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АКАДЕМИЈЕ ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА И БЕЛГОРОДСКОГ ДРЖАВНОГ ТЕХНОЛОШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА В.Г. ШУХОВ

У четвртак, 6. априла 2023. године, у просторијама Академије техничко-васпитачких струковних студија потписан је споразум о сарадњи између Академије и Белгородског државног технолошког универзитета В.Г. Шухов.

Сарадња између ове две институције обухватиће размену уџбеничке литературе, учешће у заједничким пројектима, организовање конференција, објављивање радова, наставничку и студентску мобилност, као и интеркултурну размену између две земље која подразумева промовисање руског језика и културе у Републици Србији, као и српског језика и културе у Руској Федерацији.

У посету Акадмеији дошла је др Викторија Николаевна Рјапухина, директор Института за српски језик и комуниакције на Белгородском универзитету, која је показала велику наклоност ка Србији и српском језику и жељу за даљом још успешнијом сарадњом.

ДРЖАВНА МАТУРА

У складу са Дописом Министарства просвете број: 512-00-00372/2022-06/03 од 16.03.2023. године и законском обавезом високошколских установа да објаве нове услове уписа за школску 2024/2025. годину, односно начине вредновања ученичких постигнућа у средњем образовању за потребе рангирања студената за упис на студије, Академија техничко-васпитачких струковних студија на сајту је објавила начин вредновања по сваком студијском програму.

Детаљније…

СТИПЕНДИЈЕ СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Словачка Република објавила је конкурс за стипендије за 2023/2024. годину. У питању су стипендије за међународне студенте, докторанте, универзитетске професоре, истраживаче и уметнике на словачким универзитетима и истраживачким организацијама, а све то у оквиру Националног програма стипендирања и подршке мобилности међународних студената.

Аплицирање се врши путем линка – www.scholarships.sk [1] , www.stipendia.sk [2] , а рок за пријаву је 30. април 2023. године до 16 часова.

Такође, могуће је аплицирати и за летњи семестар 2023/2024. године, где је рок за пријаву 31. октобар 2023. године.

Донација књига Универзитетске библиотеке “Никола Тесла” у Нишу

Академија техничко- васпитачких струковних студија добила је на поклон преко 200 књига од Универзитетске библиотеке “Никола Тесла” у Нишу. Захваљујући поклону наших драгих пријатеља, библиотека Академије постаће богатија за наслове из више научних области које покривају предмете са различитих студијских програма који се изводе на сва три одсека Академије – Одсеку Ниш, Одсеку Пирот и Одсеку Врање.

ПОСЕТА ПАРТНЕРА ИЗ ИТАЛИЈЕ, ТУРСКЕ И ГРЧКЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА ПОД НАЗИВОМ “THINK, APPLY, SHARE”

Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш била је домаћин семинара и радионица у оквиру Еразмус+ пројекта “Think, Apply, Share” у којима су узели учешће партнети из Италије, Турске и Грчке и наставници и сарадници Академије.

            У понедељак, 20. марта 2023. године, партнере из иностранства је најпре поздравио председник Академије, др Срђан Јовковић, и пожелео им добродошлицу, а затим су уследиле презентације професора др Александре Боричић, др Бобана Цветановића и др Дејана Благојевића, као и презентације асистената Немање Петровић, Сандре Станковић и Дуње Стојановић у вези са STEM концептом, предузетничким идејама и кључним компетенцијама за 21. век.

            У уторак, 21. марта, организована је посета Народном музеју у Нишу, као и Археолошком парку Медијана и Дегустационо-едукативном центру где је одржано и предавање о неформалном образовању кроз пример добре праксе у Србији. Други део дана чиниле су сесије организоване у просторијама Академије у којима су учешће узели професори др Марија Боранијашевић, др Милица Цветковић, др Дејан Благојевић, предавач мр Виолета Стојановић и асистенткиње Сандра Станковић и Дуња Стојановић. У оквиру поменутих сесија представљене су предности кооперативног учења, интердисциплинарног приступа у планирању и извођењу наставних јединица, примене STEM-а и предузетничких идеја.

            У среду, 22. марта 2023. године, група наставника и сарадника је заједно са партнерима из иностранстцва посетила Одсек Пирот, где их је најпре у Градској управи примио и поздравио градоначелник града Пирота Владан Васић, а затим и руководилац Одсека Пирот Емилија Поповић. У просторијама Одсека Пирот организовано је и предавање о дуланом моделу струдирања од стране представника Мишлена. Поред тога, гостима је уприличен обилазак града Пирота, а том приликом су им приказане знаменитости овог града, а имали су прилику да посете и производњу чувеног пиротског качкаваља у Млекарској школи, као и да се упознају са начином израде надалеко познатог пиротског ћилима.


ACTJUST ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ХАКАТОН У БЕЧУ

У Бечу је у периоду од 19-20. фебруара 2023. године одржан ActJust интернационални хакатон у области заштите животне средине и климатске правде.

Студенти Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсек Ниш, Тијана Илић, Милош Николић, Дарко Димитријевић, Вељко Стефановић и Немања Ценић узели су учешће у хакатону заједно са 65 учесника из 7 различитих земаља (Данска, Италија, Шпанија, Аустрија, Грчка, Литванија и Србија). Студенти, у пратњи ментора асистенткиње Сандре Станковић, такмичили су се и предлагали најбоља решења и идеје које би довеле до смањења утицаја климатских промена, док је председник Академије, др Срђан Јовковић, имао улогу члана жирија.

ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ ТЕХНИЧКОГ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СОКОБАЊА

У петак, 10. фебруара 2023. године у Великој сали Општине Сокобања тим Академије техничко-васпитачких струковних студија из Ниша представили су прву фазу израде пројекта техничког регулисања саобраћаја на територији општине Сокобања, која подразумева анализу и теренска истраживања који је спровео пројектни тим.

Прву фазу представили су проф. др Милан Станковић и маст. инж. саобраћаја Јован Мишић.

Пројекат је покренут са циљем доприноса безбедности у саобраћају на територији општине Сокобања. Овај пројекат дефинише техничко регулисање саобраћаја и поставља темеље на основу којих ће у неком наредном периоду бити дефинисане и остале гране у саобраћају, пре свега паркиралиште, такси служба, јавни градски превоз.

Поред председника општине Сокобања Миодрага Николића, презентацији су присуствовали и председник Скупштине општине Сокобања Владан Петковић, руководиоци организационих јединица Општине Сокобања као и чланови Савета за безбедност саобраћаја.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АТВСС И ЦЕНТРА ЗА РАЗМИНИРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. фебруара 2023. године потписан је меморандум о сарадњи између Академије техничко-васпитачких струковних студија у Нишу и Центра за разминирање Републике Србије. Меморандумом који су потписали директор Центра господин Бојан Гламочлија и председник Академије др Срђан Јовковић озваничена је досадашња сарадња између ове две институције у области претраге терена контаминираних експлозивним средствима уз помоћ примене беспилотних летилица и ГИС система. Поред тога, испланирани су даљи кораци будуће сарадње и заједничке активности ове две инсттитуције у региону и шире.

ОБАВЕШТЕЊЕ – НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ

За време новогодишњих и божићних празника Академија техничко-васпитачких струковних студија, неће радити у периоду од 31.12.2022. до 8.01.2023. год.

Академија техничко-васпитачких струковних студија почиње са радом у понедељак 9. јануара 2023. године.

АКАДЕМИЈА ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НА НИШКОМ САЈМУ КЊИГА

57. Нишки сајам књига под слоганом „Читање је злато“ одржан је у хали Чаир у периоду од 26. новембра до 4. децембра 2022. године. На сајму су као излагачи учествовали бројни реномирани домаћи издавачи. Академија техничко-васпитачких струковних студија је такође узела учешће као излагач на овогодишњем Нишком сајму књига који је поново организован након три године паузе. Број посетилаца илустровао је чињеницу да је љубитељима добре књиге недостајао један овакав догађај.

28. новембра штанд Академије посетили су представници „Универзитетске библиотеке Никола Тесла“ из Ниша и том приликом Академији поклонили своја издања.

30. новембра организован је  школски дан. Том приликом, у организацији сва три одсека Академије, Одсека Ниш, Одсека Пирот и Одсека Врање, одржне су ликовне радионице са ученицима који су посетили сајам. Поред тога, ученици су имали прилику да се упознају са радом 3Д штампача, роботом руку, алкометром, радаром за мерење брзине, „пијаним наочарима“ и могућностима беспилотних летелица. Због великог успеха и интересовања, а на молбу организатора, Нишког културног центра, у суботу 3. децембра поновљене су поменуте радионице.

Истог дана, 3. децембра, уприличено је дружење са Весном Дедић на штанду, а сутрадан, 4. децембра, и снимање дроном.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА 2022

Манифестација под називом „Сајам образовања“ који организује Гимназија 9. мај заједно са Академијом техничко-васпитачких струковних студија, одржаће се 14. октобра 2022. године, од 11 до 15 часова у дворишту Средње стручне школе, Грађевинске школе „Неимар“ и АТВСС Ниш.
Идеја ове манифестације је да средње школе и факултети из Ниша, заједно са средњошколцима, на најбољи могући начин представе своје установе и студијске програме, чиме би се будућим матурантима омогућио што већи и бољи извор информација и лакши избор за наставак школовања.
Биће нам част да Вашим присуством уприличите одржавање ове манифестације.

Посета крафт пивари „Master craft brewery“ у Бања Луци, Република Српска

Председник Академије техничко-васпитачких струковних студија је са сарадницима 13. септембра 2022. године посетио крафт пивару „Master craft brewery“ https://themastercraftbrewery.com/  у Бања Луци, Република Српска. Циљ посете је био упознавање са карактеристикама савремене опреме коју крафт пивара користи. Овом приликом је разговарано и са колегама са Технолошког факултета Универзитета у Бања Луци ради успостављања пословно-техничке сарадње између две високошколске установе.

Акредитован нови студијски програм – Струковна медицинска сестра

Комисија за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије акредитовала је нови студијски програм Струковна медицинска сестра. Студијски програм ће се изводити на Академији техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Врање.

Уверење о акредитацији струдијског програма Струковна медицинска сестра

ОБАВЕШТЕЊЕ

Због пријема конкурсне документације Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш ће бити отворена у периоду од 4. до 6. јануара 2022. године од 11 до 12 часова. Конкурсна документација се предаје у Секретаријату Академије.

ОБАВЕШТЕЊЕ – НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ

За време новогодишњих и божићних празника Академија техничко-васпитачких струковних студија – Ниш, неће радити у периоду од 31.12.2021. до 9.01.2022. год.

Академија техничко-васпитачких струковних студија – Ниш почиње са радом у понедељак 10. јануара 2022. године.

”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”

Организатори позивају појединце и тимове да се укључе у догађај ”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”, којим је Београд већ традицонално, део најмасовнијe колективнe климатскe акцијe у свету.

Climathon годишње окупља хиљаде људи у 145 градова и преко 55 земаља на свим континентима. Реализује се путем хакатона (креативних радионица), у току кога се мултидисциплинарни тимови састављени од студената, предузетника, стартапова, бизнис лидера и креатора политика такмиче у решавању климатских изазова Београда. Најбољи тимови добијају вредне награде и прилику да се њихове идеје примене – за наш град.

Догађај се дешава 27. и 28. новембра 2021. године, у организацији удружења КеОС, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, Миксера, и низа партнера.

Учесници који се региструју на www.bit.ly/clmtbgd решавају изазов града Београда ”Трансформација јавних простора – из сивог у зелено. Подршка заједнице”. За то ће их инспирисати и обучити стручњаци из Холандије, Италије, Србије, Бангладеша и Нигерије, на тему очувања животне средине, урбанизма, (пејзажне) архитектуре, crowdsourcing-а и рада са заједницом. Развијаће се и колективна иновативност и креативност, кроз интеграцију овог дешавања са међународним форумом за образовање ReMaking Tesla, подржаним од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Рад тимова ће бити подржан напредним технологијама, попут домаћег ИТ-система EcoColabo, за онлајн развој идеја, анализу изводљивости решења, те рад са менторима и Градом у току и након догађаја.

Climathon ће активистима у заштити животне средине помоћи да њихове идеје заживе – кроз технолошку и финансијску подршку, те обуку стручњака, на путу до решења које ће град моћи да примени.

Како би шира јавност могла чути водеће домаће и иностране стручњаке, Live Streaming догађаја биће омогућен на Climathon Belgrade Facebook страници.

ОБАВЕШТЕЊЕ – ОНЛАЈН НАСТАВА

Обавештење  о начину извођења наставе на Одсеку Ниш

У складу са епидемиолошком ситуацијом и Одлуком Наставно-стручног већа Академија техничко-васпитачких струковних студија, почев од понедељка 11.10.2021. године, настава за студенте друге и треће године основних струковних студија Одсека Ниш, реализоваће се online коришћењем Microsoft teams апликације, а студенти прве године наставу ће пратити у Одсеку Ниш. Настава ће бити реализована у складу са усвојеним распоредом.

Обавештење  о начину извођења наставена Одсеку Врање

У складу са епидемиолошком ситуацијом и Одлуком Наставно-стручног већа Академија техничко-васпитачких струковних студија, почев од понедељка 11.10.2021. године настава за студенте основних струковних студија Одсека Врање  реализоваће се online коришћењем Microsoft teams апликације. Настава ће бити реализована у складу са усвојеним распоредом.

Представљен нови студијски програм “Пословни информациони системи” на Одсеку Пирот

У просторијама Одсека Пирот, Академије техничко – васпитачких струковних студија, данас је одржана конференција за медије поводом представљања новог студијског програма Пословни информациони системи.

О програму су овом приликом говорили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Небојша Ранђеловић, градоначелник Пирота, Владан Васић, представник компаније Tigar Tyres,Зоран Костић, председник Академије техничко – васпитачких струковних студија, др Срђан Јовковић и руководилац Одсека Пирот, др Емилија Поповић.

Одсек Пирот на нови студијски програм Пословни информациони системи у школској 2021/2022. години уписује 20 студената на буџету и 10 на самофинансирању.

Академија техничко – васпитачких струковних студија, Одсек Пирот за потребе реализације новог студијског програма потписала је уговор о дуалном образовању са Компанијом  Tigar Tyres.

 

Припремна нстава – Пословни информациони системи

Дана 18.09.2021 год. АТВСС Ниш је у Одсеку Пирот успешно реализовала припремну наставу из математике за све заинтересоване будуће студенте на новом, акредитованом студијском програму Пословни информациони системи, који ће се изводити по дуалном моделу студија.

АКРЕДИТОВАН НОВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ

Комисија за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије акредитовала је нови студијски програм Пословни информациони системи. Студијски програм ће се изводити на Академији техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Пирот по дуалном моделу. Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш је прва Академија струковних студија која почиње студије по дуалном моделу образовања.

АКРЕДИТОВАНА АКАДЕМИЈА ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НИШ

Академија техничко-васпитачких струковних студија у Нишу је прва Акредитована Академија струковних студија од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије.


Потписан Уговор о пословно техничкој сарадњи са Универзитетском библиотеком “Никола Тесла” у Нишу

У понедељак, 8. фебруара 2021. године, потписан је Уговор о пословној сарадњи између Академије техничко – васпитачких струковних студија и Универзитетске библиотеке “Никола Тесла” у Нишу. Уговор су потписали Снежана Бојовић, управник библиотеке и председник Академије проф. др Срђан Јовковић. Предмет овог уговора је остваривање сарадње на унапређењу наставне, научне, истраживачке и библиотечке делатности у оквиру остваривања програма рада оба пословна партнера.

Проф. др Зоран Миливојевић професор Академије техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Ниш изабран за редовног члана Инжењерске академије Србије

др Оран Миливојевић
Проф. др Зоран Миливојевић професор Академије техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Ниш изабран за редовног члана Инжењерске академије Србије.
На електронској седници већа одржаној од 23. до 26. новембра 2020. године, усвојен је извештај комисије за избор нових чланова Академије. Проф. др Зоран Миливојевић изабран је за редовног члана Инжењерске академије Србије.
Инжењерска академија Србије – ИАС је основана ради остваривања циљева и задатака из техничко-технолошких делатности, развоја и унапређења инжењерске струке, примене савремених техничко-технолошких знања, унапређења стандарда и садржаја у науци, образовању, привреди, заштити животне средине и другим привредним сферама живота и рада.
Основна идеја за формирање Инжењерске академије заснована је на попуњавању празнине, у научно-стручном простору, између практично оријентисаних инжењерских кадрова, који делују у реалним процесима (материјалне производње и услужних инжењерских делатности) и фундаментално оријентисаних научно-истраживачких учесника у процесима рада САНУ.
Као идеја, Инжењерска академија била је присутна у круговима Савеза инжењера и техничара Југославије – СИТЈ још од 1993. године када је у Статут СИТЈ унета одредба о њеном оснивању Академије. На осмом Конгресу СИТЈ, септембра 1997. године, предлог за оснивање инжењерске академије добио је пуну подршку.

Конкурс за мобилност студената у сврху студирања и обављања студентске праксе на универзитетима и другим организацијама у програмским земљама

Конкурс – одсек Врање

Конкурс за упис студената у прву годину мастер струковних студија у другом продуженом конкурсном року за школску 2020/21. годину.
Конкурс  за упис студената у прву годину специјалистичких струковних студија у другом продуженом конкурсном року за школску 2020/2021. годину – ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ.
Конкурс за упис студената у прву годину специјалистичких струковних студија у првом конкурсном року за школску 2020/2021. годину – ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ И ТРАНСПОРТ.

У библиотеци Одсека Ниш од 12.10.2020. године, налази се Извештај комисије именоване за писање извештаја за избор једног предавача, ван радног односа, за ужу научну област: Макроекономија и рачуноводство. Увид јавности траје до петка 16.10.2020. године. 

Обавештење

Извештај комисије, по расписаном конкурсу за избор наставника у звање професора струковних студија, за ужу област: Технологија намерница животињског порекла. Извештај, са целокупном документацијом налази се у библиотеци Одсека Врање.