ПОСЕТА ПАРТНЕРА ИЗ ИТАЛИЈЕ, ТУРСКЕ И ГРЧКЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА ПОД НАЗИВОМ “THINK, APPLY, SHARE”

Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш била је домаћин семинара и радионица у оквиру Еразмус+ пројекта “Think, Apply, Share” у којима су узели учешће партнети из Италије, Турске и Грчке и наставници и сарадници Академије.

            У понедељак, 20. марта 2023. године, партнере из иностранства је најпре поздравио председник Академије, др Срђан Јовковић, и пожелео им добродошлицу, а затим су уследиле презентације професора др Александре Боричић, др Бобана Цветановића и др Дејана Благојевића, као и презентације асистената Немање Петровић, Сандре Станковић и Дуње Стојановић у вези са STEM концептом, предузетничким идејама и кључним компетенцијама за 21. век.

            У уторак, 21. марта, организована је посета Народном музеју у Нишу, као и Археолошком парку Медијана и Дегустационо-едукативном центру где је одржано и предавање о неформалном образовању кроз пример добре праксе у Србији. Други део дана чиниле су сесије организоване у просторијама Академије у којима су учешће узели професори др Марија Боранијашевић, др Милица Цветковић, др Дејан Благојевић, предавач мр Виолета Стојановић и асистенткиње Сандра Станковић и Дуња Стојановић. У оквиру поменутих сесија представљене су предности кооперативног учења, интердисциплинарног приступа у планирању и извођењу наставних јединица, примене STEM-а и предузетничких идеја.

            У среду, 22. марта 2023. године, група наставника и сарадника је заједно са партнерима из иностранстцва посетила Одсек Пирот, где их је најпре у Градској управи примио и поздравио градоначелник града Пирота Владан Васић, а затим и руководилац Одсека Пирот Емилија Поповић. У просторијама Одсека Пирот организовано је и предавање о дуланом моделу струдирања од стране представника Мишлена. Поред тога, гостима је уприличен обилазак града Пирота, а том приликом су им приказане знаменитости овог града, а имали су прилику да посете и производњу чувеног пиротског качкаваља у Млекарској школи, као и да се упознају са начином израде надалеко познатог пиротског ћилима.


ACTJUST ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ХАКАТОН У БЕЧУ

У Бечу је у периоду од 19-20. фебруара 2023. године одржан ActJust интернационални хакатон у области заштите животне средине и климатске правде.

Студенти Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсек Ниш, Тијана Илић, Милош Николић, Дарко Димитријевић, Вељко Стефановић и Немања Ценић узели су учешће у хакатону заједно са 65 учесника из 7 различитих земаља (Данска, Италија, Шпанија, Аустрија, Грчка, Литванија и Србија). Студенти, у пратњи ментора асистенткиње Сандре Станковић, такмичили су се и предлагали најбоља решења и идеје које би довеле до смањења утицаја климатских промена, док је председник Академије, др Срђан Јовковић, имао улогу члана жирија.

ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ ТЕХНИЧКОГ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СОКОБАЊА

У петак, 10. фебруара 2023. године у Великој сали Општине Сокобања тим Академије техничко-васпитачких струковних студија из Ниша представили су прву фазу израде пројекта техничког регулисања саобраћаја на територији општине Сокобања, која подразумева анализу и теренска истраживања који је спровео пројектни тим.

Прву фазу представили су проф. др Милан Станковић и маст. инж. саобраћаја Јован Мишић.

Пројекат је покренут са циљем доприноса безбедности у саобраћају на територији општине Сокобања. Овај пројекат дефинише техничко регулисање саобраћаја и поставља темеље на основу којих ће у неком наредном периоду бити дефинисане и остале гране у саобраћају, пре свега паркиралиште, такси служба, јавни градски превоз.

Поред председника општине Сокобања Миодрага Николића, презентацији су присуствовали и председник Скупштине општине Сокобања Владан Петковић, руководиоци организационих јединица Општине Сокобања као и чланови Савета за безбедност саобраћаја.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АТВСС И ЦЕНТРА ЗА РАЗМИНИРАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

1. фебруара 2023. године потписан је меморандум о сарадњи између Академије техничко-васпитачких струковних студија у Нишу и Центра за разминирање Републике Србије. Меморандумом који су потписали директор Центра господин Бојан Гламочлија и председник Академије др Срђан Јовковић озваничена је досадашња сарадња између ове две институције у области претраге терена контаминираних експлозивним средствима уз помоћ примене беспилотних летилица и ГИС система. Поред тога, испланирани су даљи кораци будуће сарадње и заједничке активности ове две инсттитуције у региону и шире.

ОБАВЕШТЕЊЕ – НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ

За време новогодишњих и божићних празника Академија техничко-васпитачких струковних студија, неће радити у периоду од 31.12.2022. до 8.01.2023. год.

Академија техничко-васпитачких струковних студија почиње са радом у понедељак 9. јануара 2023. године.

АКАДЕМИЈА ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НА НИШКОМ САЈМУ КЊИГА

57. Нишки сајам књига под слоганом „Читање је злато“ одржан је у хали Чаир у периоду од 26. новембра до 4. децембра 2022. године. На сајму су као излагачи учествовали бројни реномирани домаћи издавачи. Академија техничко-васпитачких струковних студија је такође узела учешће као излагач на овогодишњем Нишком сајму књига који је поново организован након три године паузе. Број посетилаца илустровао је чињеницу да је љубитељима добре књиге недостајао један овакав догађај.

28. новембра штанд Академије посетили су представници „Универзитетске библиотеке Никола Тесла“ из Ниша и том приликом Академији поклонили своја издања.

30. новембра организован је  школски дан. Том приликом, у организацији сва три одсека Академије, Одсека Ниш, Одсека Пирот и Одсека Врање, одржне су ликовне радионице са ученицима који су посетили сајам. Поред тога, ученици су имали прилику да се упознају са радом 3Д штампача, роботом руку, алкометром, радаром за мерење брзине, „пијаним наочарима“ и могућностима беспилотних летелица. Због великог успеха и интересовања, а на молбу организатора, Нишког културног центра, у суботу 3. децембра поновљене су поменуте радионице.

Истог дана, 3. децембра, уприличено је дружење са Весном Дедић на штанду, а сутрадан, 4. децембра, и снимање дроном.

САЈАМ ОБРАЗОВАЊА 2022

Манифестација под називом „Сајам образовања“ који организује Гимназија 9. мај заједно са Академијом техничко-васпитачких струковних студија, одржаће се 14. октобра 2022. године, од 11 до 15 часова у дворишту Средње стручне школе, Грађевинске школе „Неимар“ и АТВСС Ниш.
Идеја ове манифестације је да средње школе и факултети из Ниша, заједно са средњошколцима, на најбољи могући начин представе своје установе и студијске програме, чиме би се будућим матурантима омогућио што већи и бољи извор информација и лакши избор за наставак школовања.
Биће нам част да Вашим присуством уприличите одржавање ове манифестације.

Посета крафт пивари „Master craft brewery“ у Бања Луци, Република Српска

Председник Академије техничко-васпитачких струковних студија је са сарадницима 13. септембра 2022. године посетио крафт пивару „Master craft brewery“ https://themastercraftbrewery.com/  у Бања Луци, Република Српска. Циљ посете је био упознавање са карактеристикама савремене опреме коју крафт пивара користи. Овом приликом је разговарано и са колегама са Технолошког факултета Универзитета у Бања Луци ради успостављања пословно-техничке сарадње између две високошколске установе.

Акредитован нови студијски програм – Струковна медицинска сестра

Комисија за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије акредитовала је нови студијски програм Струковна медицинска сестра. Студијски програм ће се изводити на Академији техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Врање.

Уверење о акредитацији струдијског програма Струковна медицинска сестра

ОБАВЕШТЕЊЕ

Због пријема конкурсне документације Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш ће бити отворена у периоду од 4. до 6. јануара 2022. године од 11 до 12 часова. Конкурсна документација се предаје у Секретаријату Академије.

ОБАВЕШТЕЊЕ – НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ

За време новогодишњих и божићних празника Академија техничко-васпитачких струковних студија – Ниш, неће радити у периоду од 31.12.2021. до 9.01.2022. год.

Академија техничко-васпитачких струковних студија – Ниш почиње са радом у понедељак 10. јануара 2022. године.

”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”

Организатори позивају појединце и тимове да се укључе у догађај ”Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2021”, којим је Београд већ традицонално, део најмасовнијe колективнe климатскe акцијe у свету.

Climathon годишње окупља хиљаде људи у 145 градова и преко 55 земаља на свим континентима. Реализује се путем хакатона (креативних радионица), у току кога се мултидисциплинарни тимови састављени од студената, предузетника, стартапова, бизнис лидера и креатора политика такмиче у решавању климатских изазова Београда. Најбољи тимови добијају вредне награде и прилику да се њихове идеје примене – за наш град.

Догађај се дешава 27. и 28. новембра 2021. године, у организацији удружења КеОС, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, Миксера, и низа партнера.

Учесници који се региструју на www.bit.ly/clmtbgd решавају изазов града Београда ”Трансформација јавних простора – из сивог у зелено. Подршка заједнице”. За то ће их инспирисати и обучити стручњаци из Холандије, Италије, Србије, Бангладеша и Нигерије, на тему очувања животне средине, урбанизма, (пејзажне) архитектуре, crowdsourcing-а и рада са заједницом. Развијаће се и колективна иновативност и креативност, кроз интеграцију овог дешавања са међународним форумом за образовање ReMaking Tesla, подржаним од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Рад тимова ће бити подржан напредним технологијама, попут домаћег ИТ-система EcoColabo, за онлајн развој идеја, анализу изводљивости решења, те рад са менторима и Градом у току и након догађаја.

Climathon ће активистима у заштити животне средине помоћи да њихове идеје заживе – кроз технолошку и финансијску подршку, те обуку стручњака, на путу до решења које ће град моћи да примени.

Како би шира јавност могла чути водеће домаће и иностране стручњаке, Live Streaming догађаја биће омогућен на Climathon Belgrade Facebook страници.

ОБАВЕШТЕЊЕ – ОНЛАЈН НАСТАВА

Обавештење  о начину извођења наставе на Одсеку Ниш

У складу са епидемиолошком ситуацијом и Одлуком Наставно-стручног већа Академија техничко-васпитачких струковних студија, почев од понедељка 11.10.2021. године, настава за студенте друге и треће године основних струковних студија Одсека Ниш, реализоваће се online коришћењем Microsoft teams апликације, а студенти прве године наставу ће пратити у Одсеку Ниш. Настава ће бити реализована у складу са усвојеним распоредом.

Обавештење  о начину извођења наставена Одсеку Врање

У складу са епидемиолошком ситуацијом и Одлуком Наставно-стручног већа Академија техничко-васпитачких струковних студија, почев од понедељка 11.10.2021. године настава за студенте основних струковних студија Одсека Врање  реализоваће се online коришћењем Microsoft teams апликације. Настава ће бити реализована у складу са усвојеним распоредом.

Представљен нови студијски програм “Пословни информациони системи” на Одсеку Пирот

У просторијама Одсека Пирот, Академије техничко – васпитачких струковних студија, данас је одржана конференција за медије поводом представљања новог студијског програма Пословни информациони системи.

О програму су овом приликом говорили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Небојша Ранђеловић, градоначелник Пирота, Владан Васић, представник компаније Tigar Tyres,Зоран Костић, председник Академије техничко – васпитачких струковних студија, др Срђан Јовковић и руководилац Одсека Пирот, др Емилија Поповић.

Одсек Пирот на нови студијски програм Пословни информациони системи у школској 2021/2022. години уписује 20 студената на буџету и 10 на самофинансирању.

Академија техничко – васпитачких струковних студија, Одсек Пирот за потребе реализације новог студијског програма потписала је уговор о дуалном образовању са Компанијом  Tigar Tyres.

 

Припремна нстава – Пословни информациони системи

Дана 18.09.2021 год. АТВСС Ниш је у Одсеку Пирот успешно реализовала припремну наставу из математике за све заинтересоване будуће студенте на новом, акредитованом студијском програму Пословни информациони системи, који ће се изводити по дуалном моделу студија.

АКРЕДИТОВАН НОВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ

Комисија за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије акредитовала је нови студијски програм Пословни информациони системи. Студијски програм ће се изводити на Академији техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Пирот по дуалном моделу. Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш је прва Академија струковних студија која почиње студије по дуалном моделу образовања.

АКРЕДИТОВАНА АКАДЕМИЈА ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НИШ

Академија техничко-васпитачких струковних студија у Нишу је прва Акредитована Академија струковних студија од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије.


Потписан Уговор о пословно техничкој сарадњи са Универзитетском библиотеком “Никола Тесла” у Нишу

У понедељак, 8. фебруара 2021. године, потписан је Уговор о пословној сарадњи између Академије техничко – васпитачких струковних студија и Универзитетске библиотеке “Никола Тесла” у Нишу. Уговор су потписали Снежана Бојовић, управник библиотеке и председник Академије проф. др Срђан Јовковић. Предмет овог уговора је остваривање сарадње на унапређењу наставне, научне, истраживачке и библиотечке делатности у оквиру остваривања програма рада оба пословна партнера.

Проф. др Зоран Миливојевић професор Академије техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Ниш изабран за редовног члана Инжењерске академије Србије

др Оран Миливојевић
Проф. др Зоран Миливојевић професор Академије техничко-васпитачких струковних студија – Одсек Ниш изабран за редовног члана Инжењерске академије Србије.
На електронској седници већа одржаној од 23. до 26. новембра 2020. године, усвојен је извештај комисије за избор нових чланова Академије. Проф. др Зоран Миливојевић изабран је за редовног члана Инжењерске академије Србије.
Инжењерска академија Србије – ИАС је основана ради остваривања циљева и задатака из техничко-технолошких делатности, развоја и унапређења инжењерске струке, примене савремених техничко-технолошких знања, унапређења стандарда и садржаја у науци, образовању, привреди, заштити животне средине и другим привредним сферама живота и рада.
Основна идеја за формирање Инжењерске академије заснована је на попуњавању празнине, у научно-стручном простору, између практично оријентисаних инжењерских кадрова, који делују у реалним процесима (материјалне производње и услужних инжењерских делатности) и фундаментално оријентисаних научно-истраживачких учесника у процесима рада САНУ.
Као идеја, Инжењерска академија била је присутна у круговима Савеза инжењера и техничара Југославије – СИТЈ још од 1993. године када је у Статут СИТЈ унета одредба о њеном оснивању Академије. На осмом Конгресу СИТЈ, септембра 1997. године, предлог за оснивање инжењерске академије добио је пуну подршку.

Конкурс за мобилност студената у сврху студирања и обављања студентске праксе на универзитетима и другим организацијама у програмским земљама

Конкурс – одсек Врање

Конкурс за упис студената у прву годину мастер струковних студија у другом продуженом конкурсном року за школску 2020/21. годину.
Конкурс  за упис студената у прву годину специјалистичких струковних студија у другом продуженом конкурсном року за школску 2020/2021. годину – ИНЖЕЊЕРСКИ МЕНАЏМЕНТ.
Конкурс за упис студената у прву годину специјалистичких струковних студија у првом конкурсном року за школску 2020/2021. годину – ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ И ТРАНСПОРТ.

У библиотеци Одсека Ниш од 12.10.2020. године, налази се Извештај комисије именоване за писање извештаја за избор једног предавача, ван радног односа, за ужу научну област: Макроекономија и рачуноводство. Увид јавности траје до петка 16.10.2020. године. 

Обавештење

Извештај комисије, по расписаном конкурсу за избор наставника у звање професора струковних студија, за ужу област: Технологија намерница животињског порекла. Извештај, са целокупном документацијом налази се у библиотеци Одсека Врање.