Студенти АТВСС са Одсека Ниш освојили су 1. место на ActJust националном хакатону и пласирали се даље на интернационално такмичење које ће бити одржано у Уједињеним Нацијама у Бечу фебруара 2023. године.

ActJust национални хакатон из области заштите животне средине и климатске правде, пружио је прилику младима да предложе иновативна решења за једну од две понуђене области – енергија или мобилност, пред релевантним експертима и представницима политике. Током два дана тимског рада и сарадње, учесници су имали прилику да развију своје предлоге који су били пропраћени предавањима из ових области, менторством и умрежавањем.

Ово такмичење је младима омогућило размену идеја и отворену дискусију о политичким решењима из области заштите животне средине и климатске правде на основу заједничких вредности Европске Уније. Победнички тим под називом Греенологy, формиран од стране студената са различитих смерова Одсека Ниш чине Тијана Илић, Дарко Димитријевић, Милош Николић, Вељко Стефановић и Немања Ценић. Они ће имати прилику да се у Бечу у седишту Уједињених Нација такмиче са младима из осталих земља Европске Уније и да представљају Србију на овом међународном догађају.

Хакатон је организован од стране удружења Мрежа младих –  MANIFEST из Ниша и био је одржан 10. и 11. децембра у хотелу  Tami Residence. Ово такмичење је организовано у оквиру  Erasmus + пројекта ActJust, подржаног од стране Европске Уније. Више информација о овом пројекту можете пронаћи и на сајту actjust.eu.