ПРЕДСТАВА „ГУЖВА КОД СЕМАФОРА“ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СТУДЕНАТА АКАДЕМИЈЕ, ОДСЕК ПИРОТ

27. новембра 2023. године у 18 часова у Дому културе у Пироту у организацији Академије техничко-васпитачких струковних студија организована је представа за децу под називом „Гужва код семафора“. Глумачка екипа, коју чине студенти Академије, са Одсека Пирот, наступила је у следећим улогама:

Александра Милијић (Алиса)
Андријана Голубовић (Вук)
Алина Сарвановић (Зец)
Милица Пешић (Бака)
Ана Стојановска (Семафор)
Анђела Павловић (Којот)
Викторија Ранђеловић (Птица Тркачица) и
Стефан Крстић (Петар Пан).

СТУДЕНТСКА ПРАКСА У КОМПАНИЈИ BRITISH AMERICAN TOBACCO (BAT)

У среду, 22. новембра 2023. године, у Одсеку Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија представљена је могућност за обављање студентске праксе у компанији British American Tobacco (BAT). Представници компаније BAT су студентима указали на предности стицања искуства у интернационалној компанији и позвали их да аплицирају за студентску праксу. Своје искуство са студентске праксе у компанији BAT је са колегама поделила Милица Наумовић, студенткиња са студијског програма Међународна економија и предузетништво.

ПРВО МЕСТО “VTŠ APPS” ТИМА НА ПРЕСТИЖНОЈ IEEESTEC КОНФЕРЕНЦИЈИ СТУДЕНТСКИХ ПРОЈЕКАТА

23. новембра 2023. године одржана је 16. по реду IEEESTECконференција студентских пројеката на Електронском факултету Универзитета у Нишу.  

На конференцији је учешће узео и “VTŠ Apps” тим студената са Академије техничко-васпитачких струковних студија, Одсек Ниш, предвођен професором, др Славимиром Стошовићем, и асистентом, Николом Вукотићем, са Катедре за Информационо-комуникационе технологије и забележио значајан успех освојивши прво место са радом под називом „VTŠFit Апликација за превенцију повреда током вежбања коришћењем вештачке интелигенције“.

ОДСЕК НИШ АКАДЕМИЈЕ ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НА ЛАНСИРАЊУ „CITY AND ME“ КОМПАНИЈЕ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ У НИШУ

Одсек Ниш Академије техничко-васпитачких струковних студија придружио се лансирању “City and Me“ компаније у Научно-технолошком парку у Нишу 23. новембра 2023. године.

Др Александра Боричић је испред Академије присутнима представила рад установе, као и досадашњу успешну сарадњу са „City&Me“ стартап компанијом, и том приликом потписала Декларацију о зеленим променама у урбаним срединама, док су студенти Академије, заједно са колегама, активно учествовали у организацији овог важног догађаја.

Усвојена “Декларација о Зеленим променама у урбаним срединама” наглашава важност активног учешћа свих партнера у одрживом развоју града и промоцији зелене иницијативе.

Представа за децу – Гужва код семафора

Представа Гужва код семафора одиграће се у понедељак 27.11.2023.год. у 18 часова у Дому културе у Пироту. Улаз је слободан.

Ауторке текста су Милица Пешић и Алина Сарвановић, студенткиње друге године смера Струковни васпитач за рад са децом у предшколској установи Академије техничко васпитачких струковних студија Одсек Пирот. Ликови у представи, деци познати из бајки и из цртаних филмова, стављени су у савремени моменат на раскрсници код семафора. Резонери у представи су Семафор који учи децу правилима саобраћаја и Бака која поручује колико је важно бринути о другима. У представи учествују:

Александра Милијић (Алиса),
Андријана Голубовић (Вук),
Алина Сарвановић (Зец),
Милица Пешић (Бака),
Ана Стојановска (Семафор),
Анђела Павловић (Којот),
Викторија Ранђеловић (Птица Тркачица) и
Стефан Крстић (Петар Пан).

На увежбавању текста и покрета са студентима је радила професорка др Јелена Вељковић Мекић, за сценографију је задужена др Бојана Николић, а за костиме др Драгана Драгутиновић.

АКАДЕМИЈА ТЕХНИЧКО-ВАСПИТАЧКИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ “ИНОВАЦИЈЕ У СЕКТОРУ  ХУМАНИТАРНОГ РАЗМИНИРАВАЊА GICHD” У ЖЕНЕВИ

На Конференцији “Иновације у сектору хуманитарног разминиравања GICHD” у Женеви, у периоду од 14. до 16. новембра 2023. године, представљене су нове технологије и пружена је јединствена платформа за научно стручни и економски развој у овој области, кроз предавања и размену искустава о тренутним изазовима у смањењу ризика од експлозивних средстава, посебно у вези са активностима разминиравања и управљања муницијом. Академија техничко-васпитачких струковних студија Ниш остварила је запажено учешће на овој конференцији заједно са Центром за разминиравање Републике Србије прототипом интегрисане развојне платформе MAC&INS која је специјално дизајнирана за испитивање ризичних и неприступачних терена. Испред Академије техничко-васпитачких струковнох студија учешће на конференцији узели су др Срђан Јовковић и др Дејан Благојевић.

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „ПРЕТРАЖИВАЊЕ НАУЧНИХ ИЗВОРА ИНФОРМАЦИЈА, ВРЕДНОВАЊЕ НАУЧНОГ РАДА, ЦИТАТНИ ИНДЕКСИ, АУТОРСКО ПРАВО И ПЛАГИЈАРИЗАМ“

7. новембра 2023.године, у организацији Академије техничко – васпитачких струковних студија у Нишу, у амфитеатру А1 Одсека Ниш, одржано је предавање на тему: Претраживање научних извора информација, вредновање научног рада, цитатни индекси, ауторско право и плагијаризам. Предавачи на овом догађају биле су Дејана Каваја Станишић и др Сања Антонић из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Београд. Догађају је присуствовао велики број истраживача, сарадника, асистената, као и професора Академије са сва три Одсека. Осим тога, скупу су присуствовали и библиотекари сва три Одсека, као и студенти Академије техничко-васпитачких струковних студија.